Spring til indhold

Vi piger og vores tøj

Sommeren banker på – men den bliver ikke lukket ind – endnu! Det har du nemlig slet ikke tid til. Der er meget, du skal nå, inden sommeren må få lov til at komme. En af de store ting, som du bare skal nå, inden sommeren og ferien er her, er at tage dig! Ja, det var jo tanken, at det projekt skulle have været startet allerede i januar. Men blev det til noget? Nej. Og det var der gode grunde til. Så det, skal vi ikke trampe rundt i her. Projektet ’Vægttab’ er dog ikke gået helt i glemmebogen. Du har faktisk tænkt på det hver evigt eneste dag.

Hver fredag har du sagt til dig selv: ”Nu er det den sidste weekend, hvor jeg bare lige nyder og ikke tænker på at skulle smide de ekstra kilo. Jeg starter på mandag!” Du er også træt af at se, hver gang du går på tøjindkøb, at du efterhånden er derhenne, hvor du har brug for tøj til store kvinder som her. Hver gang du leder efter en ny bluse, så skal du bare have den i en størrelse, der er endnu større end den, du købte sidste gang. Klædeskabet er faktisk ved at være ret godt pakket med ubrugelige skjortebluser. Barmen vælter bare ud over det hele.

Nu skal det være

Men nu skal det være. Din intention er, at du vil tabe 10 kilo over de næste 2 måneder. Det betyder lidelse og afsavn over de næste mange uger. Din tanke er, at du bare skal tælle ned – og glæde dig over hver eneste dag, du kommer igennem. Du er vist ude på glatis her. Kan du holde det løfte til dig selv i to måneder – 60 dage? Jeg kunne ikke. Har været der. Det fungerede ikke for mig. Men hvis du kan – så skal du vide, at jeg beundrer dig. Jeg fandt dog en løsning. Den går ikke på at tabe mig i løbet af ingen tid. Tværtimod. Den går på, at jeg har accepteret, at sådan er jeg: Jeg kan ikke holde selvdisciplinen, der skal til, for at jeg kan tabe mig i løbet af kort tid.

Men jeg kan købe smart tøj til store kvinder. Også badetøj! Og jeg er ikke bange for at vise, at min krop er stor. Jeg er naturligvis ikke glad for, at jeg ikke ligner en 18-årig topmodel. Men jeg er dog heller ikke ked af at vise, at jeg ikke er helt ung og uerfaren?

Kroppen forandrer sig. Vi – kvinder – kommer ind i perioder, hvor vi bare ikke kan styre, hvad der sker med den. Hormonerne begynder at virke på nye måder. Vi tager på. Vi kan se vores kropsfedt på alle de forkerte steder. Vi ved det. Og vi gør, hvad vi kan for ikke at komme til at se direkte afskyelige ud. Vi må dog også se i øjnene, at det er en del af vores liv. Nogle af os vil altid skulle bruge de store tøjnumre. Så vær du bare glad for, at du kun skal tabe nogle få kilo. Håber, det lykkes for dig.

Jakker og mode

Kan du huske dengang, hvor vi alle sammen skulle have bobbet hår? Altså kunstige krøller i det. Vi skulle også gå med smarte plateauhæle. Og der kunne ikke komme tilstrækkeligt med bling på tøjet. Når vi skulle købe en jakke, så var vi naturligvis på udkig efter jakker til kvinder, der havde kæmpestore revers – gerne syet med satin, der skinner i lyset, og som bare var så flot! Og de der kæmpe vatterede skuldre var bare in. Det var bare umuligt at vise sig i en jakke, der ikke havde store, firkantede vatterede skuldre. Kan du huske det?

Nå, du er nok ikke så gammel som jeg. Men jeg kan fortælle dig, at det var sjovt at være ung dengang. Der var ikke alt det her stress omkring at være på de sociale medier. Der var fokus på mode og smart tøj. I fred og ro. Og en hel del konkurrence med veninderne om, hvem der kunne finde den mest ekstreme jakke.

Udviklingen i moden

Senere hen – sådan i 90’erne, måske – var der meget mere ro på. Krøllerne var blevet klippet af. Eller glattet ud. (Og i løbet af 80’erne havde vi fået nok af at gå i ballonbukser og hjemmestrikkede bluser!). Dengang i 90’erne blev jakkerne til kvinder blev lidt mere beskedne i deres udtryk. Der var tale om et stort skift i moden og stilen. Det herskende billede skulle være lange og slanke linjer. Jakkerne blev lidt længere. De måtte gerne nå ned omkring rumpen. Men de måtte under ingen omstændigheder få os til at se fede ud. Der behøvede heller ikke at være en særlig udskæring på jakkens silhuet. Der behøvede sådan set slet ikke at være talje i de jakker til kvinder, som vi gik i dengang. Det må du da kunne huske?

Se tilbage på moden

Nå, ikke! Ja, så er du jo ganske ung, vil jeg sige. Men det betyder jo ikke, at du ikke lige skal kende lidt til, hvordan jakker til kvinder så ud i gamle dage. Altså for bare 50 – 60 år siden. Vi behøver ikke at gå helt tilbage til 1800-tallet. Dengang havde damerne jo ikke jakker på. De havde slag. Som de viklede om deres spinkle kroppe for ikke at komme til at fryse. Men i min generation var jakker til kvinder en del af moden. Det var ikke kun en del af vores dresscode, sådan som det er nogle steder også i dag. Jakkerne var en ’naturlig’ del i vores daglige beklædning. Ikke som nu, hvor I bare pakker jer ind i en dynejakke, der holder jer varme.Mænd har lidt samme omgang, har jeg læst her.

Vi gjorde noget ud af det dengang. Og ja, jeg ved, at du også gerne vil gøre noget ud af dig selv. Derfor bør du være lidt mere opmærksom på, hvad det er for nogle klæder, du skal gå med. Måske er det ikke jakker til kvinder, du tænker på i den forbindelse. Men jeg siger dig: En flot – moderne jakke er altid et godt køb. Måske er det ikke din første prioritet. Det er ok. Men kig på de kvinder, du ser på gaden, der går med en rigtig jakke. Du vil se, at de har stil!