Spring til indhold

Teater og musik i skolen

Er du træt af skolen, og har du lyst til at beskæftige dig med din store interesse? Helt sikkert. Vi løber alle ind i perioder i vores liv, hvor vi bare er trætte af det, vi laver til hverdag. Vi vil helst undgå at beskæftige os med det, vi ikke har lyst til. Jeg har da heller ikke selv lyst til at gøre rent i huset. Det er så kedeligt at bruge tiden på noget, som vi bare ikke har lyst til. Jeg forstår dig udmærket godt. Men i stedet for at være sur og tvær, hvorfor undersøger du så ikke, hvor og hvordan du kan komme til at beskæftige dig – næsten på fuld tid – med det, du interesserer dig for? Er du doven? Forventer du, at dine forældre - klik for mere info serverer alt på et sølvfad for dig? Nej, vel.
Hvis du nu er i den situation, hvor du bare gerne vil væk fra skolen og det hele: Inklusive familien, så bør du tage dig sammen og se på, hvilke muligheder du har. For du har muligheder. Og du kan godt selv gøre noget for at få det bedre med dig selv – og din familie.

Efterskoler med musikundervisning

Du kunne fx undersøge mulighederne, der eksisterer for at kunne komme på en efterskole med musik som linjefag som denne, hvis det er musikken, som er din store interesse. Måske er det en løsning for dig, som vil give dig mange nye indtryk, tanker og idéer til at komme videre herfra, hvor du er strandet lige nu. En musikefterskole kan måske give dig tiden til at undersøge grundigt, om det er den vej, du skal fremover. Måske vil du gerne være musiker. Måske ikke en eller anden rockstjerne, bare en musiker, der kan være med til at lave lækre indspilninger sammen med bands, der har succes. Der er jo mange bands på vej frem i musikbranchen.

På en musikefterskole vil du nemlig ikke kun få muligheden for at lære, at spille sammen med andre og at forbedre dine kundskaber på guitaren eller trommerne. Du vil fx også kunne lære en masse om kompositioner, sammenspil, forskellige genrer og generelt om musikhistorie. Og er det en stor musikefterskole, så vil du helt sikkert også møde mennesker, der ligesom dig er trætte af folkeskolen, og som du vil komme godt ud af det sammen med. Du vil med andre ord få nye venner. Du vil få mange flere informationer om, hvad livet som musiker indebærer. Du vil kunne prøve nogle ting af, som måske vil få dig til at tænke dig om, inden du kaster dig ud i et liv, hvor du måske mister overblikket.

Det vigtige lige nu

Det, som er vigtigt lige nu – for dig – er, at du får overblikket tilbage. Det skal man sommetider bruge en masse tid til. Og nu har du chancen: Du skal tage tiden til at prøve det, du vil af. Du vil få et bedre indtryk af, hvad du kan og vil. Har du valgt forkert? Ja, så er det ikke for sent for dig at ændre kurs og finde ind til det, du helst vil i din fremtid. Overvej nøje muligheden med en musikefterskole.

Dit barn var virkeligt på vej ud i noget skidt. Der var flere episoder, hvor du troede, at hun ikke havde flere muligheder. Du så, at hun gled længere og længere hen imod småkriminalitet og du anede ikke dine levende råd. Det er ikke nemt at se sit barn bevæge sig ned ad en gade, som du godt ved, er forkert. Du kunne bare ikke gøre noget ved det. Ville hun høre på dig? Nej. Ville hun forstå, hvad du fortalte hende om de småkriminelle handlinger, hun var med til, og hvad de kunne føre til? Nej. Heldigvis kom der en opringning i sidste øjeblik fra politiet. De havde fundet hende – efterladt af den gruppe unge, som hun altid var sammen med. De ville gerne have, at du kom og hentede hende. Hun er jo mindreårig. De fortalte også, at hun ville blive indkaldt til møde, så politiet kunne afgøre, om de ville sigte hende for nogle af de kriminelle handlinger, som de vidste, at gruppen havde lavet.

Spille teater på skolen

Forskrækkelsen var stor. Din datter blev også meget forskrækket. I gik til mødet. Der ville ikke blive rejst sigtelse imod hende. Hun slap med en alvorlig advarsel. Og herefter blev det nødvendigt for dig og hende at finde en løsning, så hun kunne slippe væk fra den dårlige bane, hun havde taget.

Løsningen hed en teater efterskole på Fyn – i den anden ende af landet. Du talte med hendes klasselærer om det. I fandt en god skole, som ville acceptere, at hun kom, selvom hun faktisk ankom en måned senere end alle de andre elever på skolen. Hun kom afsted. Fik et kort introduktionskursus til hele skolen og skulle bo sammen med en anden pige på det samme værelse.

Du hørte ikke fra hende i 10 dage. Men så kom der en opringning. Hun var glad. Havde fundet nogle søde piger, som hun bruger meget tid sammen med. Hun var blevet indrulleret i en gruppe, som er ved at skrive et teaterstykke, der netop handler om mobning, og hvad mobning kan medføre for unge.

Engageret datter nu

Det er noget, som din datter kan relatere til. Hun var meget engageret og var glad for at stå i en lederposition, hvor hun kan fortælle andre om, hvad mobning gjorde ved hende. Hun har taget ansvar for, at stykket. de er ved at opføre, bliver en succes. Det er kun et lille, kort stykke teater. Men det har givet hende selvtillid – og mod på at prøve at gå sine egne veje. Teater efterskolen er det bedste, hun har oplevet i mange år, siger hun.

Kan det være bedre? Din datter har fundet nye veninder. Hun har fået en anerkendelse, som hun har haft brug for i mange år. Hun har fået mod på at skabe nye muligheder for sig selv. Hun har fundet modet til ikke bare at følge, hvad en modbydelig og kriminel leder fortæller hende, hvad hun skal gøre. Hun er kommet væk fra kriminaliteten. Har fundet ud af, at hun har nogle erfaringer, som kan bruges til at skabe noget positivt og spændende. Hun er godt på vej igen.