Spring til indhold

Stress og angst

Der findes nok et eneste menneske, der ikke har prøvet at føle sig angst. Det kan være, at vi får kuldegysninger, når vi står et sted højt oppe og kigger ud over landskabet. Det kan være at synet af en edderkop gør os utilpasse. Nogle af os er bange, når vi lægger hovedet på puden – vores søvnløse nætter er uforklarlige – måske har vi en alvorligere angstlidelse. Tankemylderet forstyrrer nattesøvnen. Vi spekulerer og spekulerer i timevis. Resultatet af den manglende søvn bliver: uro i kroppen og ineffektivitet i hverdagen. Vores liv ødelægges.

Mange grader af angst

Som du kan se, så findes der mange forskellige grader af angst. Angst er en frygtelig følelse som signalerer, at du ikke har kontrol, og den leder meget ofte til stress. Den fortæller dig, at du er truet. På den måde, kan vi sige, at angst er en positiv ting, fordi den advarer os. Men får angstfølelsen taget i din hverdag – dvs. dine tanker kredser hele tiden om det, der gør dig bange, så har du en lidelse, som skal behandles.

Vi kan måske godt tackle vores lille fobi. Men vi kan ikke altid tackle – eller overhovedet forstå – den angst, der griber os – og nærmest kvæler os. Er det sidste tilfældet, så burde du være gået i angst behandling for lang tid siden. Er du ikke kommet i behandling endnu, men har alle de her angst symptomer, som alle skriver og taler om: Hjertebanken, koldsved, tankemylder mv., så skal du altså sørge for at komme til en psykolog hurtigst muligt.

Måske er der tale om social angst

Det kan godt tage lidt tid, inden psykologen kan diagnosticere, hvilken angst lidelse du har. Der kan være tale om generaliseret angst. Der kan også være tale om dødsangst. Der kan også være tale om den ganske hyppige social angst. Hvorfor du er blevet angst nu, kan ingen rigtigt fortælle dig, medmindre du først fortæller, hvad der er sket i dit liv. Det er grunden til at mange psykologer baserer deres behandling på samtaleterapi til at begynde med. Det handler om at finde roden til, at du får de dårlige angstsymptomer med maveproblemer, hovedpine og kuldegysninger.

Find baggrunden for din angst!

Det handler om, at du skal forstå, hvad det er, der gør dig angst. Og hvorfor skal du forstå det? Kunne du ikke bare få nogle piller, der kan regulere hormonerne, så du bliver lykkelig? Nej, medicinering vil ikke være vejen frem. Du skal forstå din angst, så du kan se den i øjnene. Hvis du ikke forstår, hvad det er, der fremkalder den, kan du ikke gøre så meget – og det vil ikke være godt. Du kan ende med at blive alvorligt syg. Både fysisk og psykisk.

Og nej, behandling for angst behøver ikke at være svært. Det kan være lidt ubehageligt at skulle tale om ting, du ikke bryder dig om. Og jo, det kan gøre lidt ondt på dig sådan fysisk. Især hvis din angst har forbindelse til en sorg, du bærer rundt på. Det behøver dog ikke altid at være sorg, der er roden til angst. Det kan være oplevelser, som du ikke har haft tid – eller mod – til at tænke over og få bearbejdet. Det er det, din psykolog skal hjælpe dig med at gøre.