Spring til indhold

Parkinsons diagnose

Din gamle far har det rimeligt godt. Det er du naturligvis glad for. Men der er dog nogle ting, som bekymrer dig. Alderen er begyndt at vise sig. Han husker ikke så godt længere. Og her på det seneste har du lagt mærke til, at han ryster lidt på hænderne. Det er ikke noget, der volder ham problemer. Han fortæller dig også, at det skal du slet ikke bekymre dig om. Han er en stolt mand og vil ikke volde andre mennesker besvær. Alligevel, så er du bekymret for ham. Du ved nemlig godt, at han måske har Parkinson. Og du ved, at det er en sygdom, som udvikler sig gradvist.

De kommende kampe

Du ved, at du på et tidspunkt bliver nødt til at tage nogle kampe med ham omkring det her med at flytte på et hjem for personer, der har brug for hjælp. Du ved også, at du vil tabe kampene. Han flytter ikke fra sin bolig med sin gode vilje. Hvad kan du gøre?

Du kan for eksempel starte allerede nu med at sætte dig ind i, hvad der findes af hjælpemidler til specielle behov. Du ved nemlig, at på et tidspunkt, så vil han få brug for hjælp. Og vil han ikke lytte til argumenterne om at flytte, så må du jo sørge for, at han får muligheden for at kunne fungere selvstændigt. I det mindste indtil han simpelthen ikke kan længere.

Særlige hjælpemidler

Du bør derfor også søge efter hjælpemidler til personer med Parkinson her. Der findes nemlig mange. Nogle af de første hjælpemidler, som han måske får brug for, vil være dem, der kan hjælpe ham til at spise. Han ved jo godt, at det ikke er særligt hygiejnisk at spise med kniv og gaffel, når hænderne ryster for meget. Han kan faktisk komme til at såre sig, selv hvis han ikke får hjælp. Og ja, det kan blive umuligt for ham at håndtere suppeskeen. Du ved også godt, at efterhånden som sygdommen udvikler sig, så vil han også få problemer med balancen. Det giver dig kuldegysninger at tænke på, at han kan falde og slå sig. Der findes mange fornuftige – og godt designede – hjælpemidler til mennesker, der har den slags problemer. En rollator kan være en god støtte i deres hverdag.

Køb en ordentlig stok

I første omgang kan det være, at han bare har brug for en stok. Der findes mange smukke luksusstokke i træ – se her, som ikke signalerer sygdom og problemer med balancen. Måske skulle du allerede nu introducere sådan én til ham. I skal jo til gallakoncert i næste uge, og han elsker at vise sig frem i sin smoking – med hele udstyret. Han er jo en forfængelig sjæl!

Mest af alt så skal du forberede dig selv på, at han er en mand, der lider af en sygdom, som vil udvikle sig. Du skal derfor være i stand til at kunne tale med ham om den – og om mulighederne, han har, så han kan vedblive med at være en aktiv og selvstændig mand. Så længe som muligt.