Spring til indhold

Osteopati?

Nu er du godt træt af at have været i behandling i flere måneder. Der skete det, at du væltede med cyklen. Det var under en storm. Du kunne bare ikke holde cyklen, og du væltede. Slog lænden og ryggen ret slemt. Heldigvis var der ikke nogen brud, men smerten efter faldet kan du stadigvæk godt mærke. Fysioterapeuten, som du har gået hos, har ligesom ikke rigtigt kunnet hjælpe. Der har været små fremskridt, men efter få dage er dine smerte så vendt tilbage. Du er blevet scannet og fotograferet med røgten. Der er ikke noget brud – hverken i bækkenpartiet, lændepartiet eller i ryggen. Der er en lille kalkspids på en af ryghvirvlerne, men det er ikke den, der giver dig smerterne. Du er træt og har prøvet næsten alt. Lige fra homøopati til akupunktur og medicinsk behandling. Håbet om at blive smertefri ligger på et sted, der er på størrelse med et frimærke. Et meget lille sted.

Osteopati kan hjælpe

En veninde har foreslået, at du besøger en osteopat i København – i Valby, som hun kender. Du var lidt betænkelig ved ideen. Du har prøvet kiropraktik, og det var du ikke særlig begejstret for. Alligevel vil du gerne give osteopaten et forsøg. Har du noget at miste ved det? Intet. Din veninde er sikker på, at en osteopat kan hjælpe dig. Du har fået telefonnummeret til ham. Og du har lige nogle spørgsmål vedrørende behandlingen, man kan få hos en osteopat. Hvad er det i virkeligheden?
Osteopati er en behandlingsform, som går ud på, at behandleren forsøger at manipulere med muskler, sener, væv og knogler i kroppen. Han eller hun gør det ved kun at bruge sine hænder til at skubbe og trække de forskellige grupper af muskler, knogler mv. ind i positioner, som de er kommet væk fra. På den måde vil der skabes balance i kroppens opbygning igen, og smerterne vil fortage sig.

Det er ret enkelt

Det lyder simpelt. Det er det måske også. Men det kræver altså en del viden om anatomi og alle de forskellige systemer, der findes inde i vores krop. Osteopater betragter ikke kroppen som en maskine, der består af mange små dele, der kan repareres hver for sig. De ser kroppen som et hele – hvor alt hænger sammen. Derfor kan en osteopat sommetider have brug for, at der afsættes mere tid til behandlingen (alt efter problemet, der skal behandles). Der kan blive tale om flere behandlinger. Omvendt kan en enkelt behandling med osteopati sommetider være en befrielse, fordi en enkelt behandling kan være løsningen på et problem, som har plaget dig i lang tid.

Som sagt kommer det an på problemet. Det er dog værd at prøve det. Forcen ved osteopati er, at der ikke vil være tale om behandling, der baseres på medicinindtag. Og det er jo noget, som vi er mange, der er betænkelige ved – altså at indtage medicin – også selv om det ’kun’ er smertestillende midler, vi får udskrevet. Osteopater bruger ikke medicin i behandlingerne. De bruger kun deres hænder og deres viden om, hvordan vores krop fungerer, og er bygget op.