Spring til indhold

Moderne emballage

Du har lige været i supermarkedet, hvor du købte ind til hele ugen. Du er lidt knotten. Priserne er lige pludseligt steget gevaldigt. Der var faktisk også nogle varer, du ikke fik med hjem, fordi folk er begyndt at hamstre. Fx sådan noget som en liter vegetabilsk olie. Af en eller anden mærkelig grund kunne du ikke få det. Du sætter varerne i skabe og køleskabet. Der er orden i tingene. Og selvfølgelig er de madvarer, du har købt økologiske. De er dog pakket godt ind i emballage.

Bæredygtigt?

Og ja, er det miljøvenlig emballage som her? Det er, bliver der ikke skrevet noget om på emballagen. Desværre. Og det er slet ikke usandsynligt, at de økologiske varer er pakket ind i almindelig svært nedbrydeligt plastik. Det giver naturligvis god mening at købe økologiske varer. Men hvor er konsekvensen? Du forsøger at være konsekvent. Du bruger jo heller ikke penge - klik for mere info på at købe plastposer i supermarkedet. Men emballagen, som mange af varerne er pakket ind i, hældt ned i, eller ligger i, er ofte ikke miljøvenlig. Og ja, har du selvvalgt dine grøntsager fra supermarkedets hylder, så har du givetvis puttet dem i en miljøvenlig plasticpose – eller en pose, der er lavet af genbrugspapir.

Jeg nævner det her med emballagen, fordi det bliver ved med at være et problem. Vi gør – som almindelige og ansvarlige forbrugere – hvad vi kan for at blive sunde mennesker og samtidigt beskytte miljøet. Vi køber de økologiske varer, og vi sorterer affaldet. Ofte har vi flere forskellige skraldebøtter, hvoraf mindst én oftest bliver brugt til emballage, der er lavet af plastik.

Er emballagen det svage led?

Her er det, at det ikke hænger sammen: Vi gør alt, hvad vi kan, alligevel, så kan vi ikke undgå at skulle slæbe en masse emballage, som ikke er miljøvenligt, med os hjem. Hvorfor bliver de økologiske madvarer ikke pakket ind i miljøvenlig emballage? Har det noget at gøre med, at nogle varer vil forgå lidt hurtigere, hvis de ikke er pakket ind i plastfilm, og derfor må fjernes fra hylderne igen? Eller har det noget at gøre med, at supermarkederne selv står for indpakningen, og mærkningen af dem, og ofte springer over, hvor gærdet er lavest: Indkøber den billigste emballage, fordi de skal bruge store mængder emballage? Jeg kunne godt lide at vide det. Hvorfor? Vi kan jo godt fremstille god, miljøvenlig emballage. Hvorfor bliver en økologisk agurk så pakket ind i hård plastik?

Engros emballage og regler

Findes der bestemte regler for hvilken form for emballage, et supermarked skal bruge? Er det noget med hygiejnen? Og ja, der findes jo miljørigtig emballage til mange forskellige føde og drikkevarer. Vi kan jo sagtens få økologisk vin på flaske. Vi kan få papirsposer, der er lavet af genbrugspapir, som vi kan lægge vores økologiske grøntsager i. Så hvorfor bliver de pakket ind i plast? Kunne vi ikke blive enige om, at vi lige så godt selv kan lægge vores uindpakkede frugt og grøntsager i papirposer. Det ville give supermarkederne en besparelse: Ingen udgifter til plastemballage og færre arbejdstimer, der skal bruges på indpakning. Vi vasker jo alligevel frugt og grøntsager, inden vi bruger dem.