Spring til indhold

Hvad er tennisalbue?

Ved du, at der er et begreb, der meget præcist beskriver en særlig smerte ved albuen – tennisalbue? De fleste ved det ikke. Vi – de fleste – har nemlig en tendens til at generalisere. Og det gør vi nok, fordi vi ikke har tid til at tage os tiden til at sætte os ind i tingene. Så når vi har en smerte på indersiden af underarmen, så siger vi, at vi har fået en tennisalbue. Det har vi slet ikke. Vi har måske arbejdet ved tastaturet i mange timer og kan mærke en ømhed i armens muskulatur. Den kan især mærkes på indersiden af armen. Vi har siddet ved skærmen og spændt i alle musklerne – lige fra nakken ned over skuldrene og ud i armene. Den form for smerte kaldes ikke for en tennisalbue.

Musearm

Den kaldes for en musearm. Netop fordi den er fremkaldt af arbejdet med mus og tastatur. Musearme viser sig i forskellige former. Der kan være smerter ved håndleddet. Der kan endog være smerte helt ud i fingrene. Begrebet musearm er derfor et meget vidt begreb. Og begrebet ’tennisalbue’ falder da også ind under begrebet musearm.

Hvorfor har vi så et begreb, der kaldes for tennisalbue? Godt spørgsmål. En tennisalbue er særlig på den måde, som smerten viser sig. En tennisalbue kendes, på at smerten sidder på ydersiden af armen – og oftest udstråler fra albuebenets yderside. Om smerten så stråler ned eller op på ydersiden af armen er meget individuelt. Sagen er, at smerten ligger på armens yderside. Måske er det også grunden til, at tennisalbuer skal behandles ekstra forsigtigt. Det er jo, sådan at ydersiden af armen lettere bliver udsat for slag eller små daglige pres, som kan medføre skader. Og det er ikke godt at blive udsat for små slag, når der i virkeligheden er tale om en kraftig inflammation i vævet, der binder knogler, muskler og sener sammen.

En kraftig inflammation

Det er jo det, en tennisalbue er: en kraftig inflammation. Derfor ser du patienter, der har tennisalbue, som må gå med armen i slynge. Ikke kun fordi inflammationen skal fortage sig – og det kan den kun, hvis armen holdes i ro. Også fordi slyngen vil hindre bevægeligheden og dermed formindske chancerne for, at armen bliver udsat for små – eller store – slag.

En tennisalbue er meget ubehagelig. Det kan tage lang tid at komme sig over den. Men heldigvis har moderne teknologi og mange undersøgelser vist, at tennisalbuer sagtens kan kureres. Der er derfor ikke tale om en permanent lidelse, sådan som mange har troet, at det er indtil for ikke ret lang tid siden. I de fleste tilfælde er tennisalbuer dog ikke så slemme, at patienten får forbud imod at bruge armen. Heldigvis.

Fysioterapi hjælper de fleste

Til forskel fra de fleste tilfælde af musearme, så kan tennisalbuer ikke behandles med smertestillende midler. Så har du smerter i armen, så få den lige undersøgt. Er der tale om en tennisalbue, så kan det være, at du skal i et behandlingsforløb hos en fysioterapeut. Er der tale om en musearm, så kan det være, at du bare har brug for at holde fri i et par dage.