Spring til indhold

Et stråtag er unikt

Stråtag er blevet meget populære her i de sidste år. Og det er der en god grund til: Et stråtag behøver nemlig ikke absolut at skulle signalere bondegårdsidyl og gadekær i små, yndige landsbyer. Stråtag kan lægges og udformes i moderne designs. Og dertil kommer endnu en grund: Stråtag er meget miljøvenlige. Og de inviterer da også til, at vi bringer naturen lidt tættere på os – også selvom vi ikke er de bedste til det der med havearbejdet! Et stråtag skal dog passes. Ligesom alle andre tag. Og ja, det kan holde lige så længe – og måske længere i virkeligheden – som et almindeligt tegltag. Men hvis du passer på dit stråtag, så kan det holde rigtigt længe – og det bliver faktisk kun smukkere med årene.

Brug en tækkemand

Men passer du ikke på stråtaget, så kan det være, at du bliver nødt til at finde en tækkemand på Fyn som her, eller der, hvor huset nu ligger, så du kan få det repareret. Derfor kan det faktisk betale sig at lave en aftale med en kompetent tækkemand, som kommer jævnligt og tilser taget. Han vil nemlig kunne spotte, om der måske er alger i taget (Alger kan fremkomme som følge af mos og fugt.) Og det skal der gøres, noget ved, inden fugten i taget spreder sig, og du bliver nødt til at få lagt et helt nyt. Tækkemanden vil også kunne spotte, om der er uønskede dyr i stråtaget. Vi kan jo godt lide tanken om, at der er et rigt fugleliv i vores have. Men benytter de taget som deres spisekammer ved at gemme små nødder i det, så kan det medføre skader på taget, som du skal undgå. Endeligt vil tækkemanden også kunne vejlede dig omkring beplantningen, der er tæt på huset. Det kan være, at du bliver nødt til at beskære et stort træ, så det ikke kan beskadige dit tag, hvis det eventuelt vælter i en storm.

Hvor længe holder et tag?

Alle huse har tag. Og der findes en tommelfingerregel, der siger, at et tag faktisk skal udskiftes ca. efter 30 år. Dette gælder også stråtage. Også selvom vi sommetider finder et gammelt hus med stråtag på Fyn, som bare er smukt. Taget er måske aldrig blevet skiftet. Men det skal det altså. For det første, fordi det vil være en god chance for, at du også kan få lagt en ordentlig loftsisolering på dit hus’ loft. Men også fordi det gamle tag måske gemmer på skader, du ikke er bevidst om.

Hvis du ikke får lagt nyt tag på dit hus, så skal du i det mindste sørge for, at det vedligeholdes, indtil du ser, at en udskiftning bliver nødvendig. Det kan betyde, at du derfor med jævne mellemrum skal have lavet en reparation af stråtaget.

Vedligeholdelse er billigst

Og ja: En reparation og vedligeholdelse af stråtag er billigere end at få lagt et helt nyt på. Men tænk over, hvor mange reparationer der skal til, inden du har betalt det samme, som et nyt stråtag ville koste dig. Faktisk ikke så mange. Så jeg vil anbefale dig, at du tilkalder en kyndig tækkemand, som kan vejlede dig om stråtaget på dit hus. Du må ikke lade det ’stå til’ som vi siger. Det kan godt være, at du bliver nødt til at sige farvel til fugleliv og andre små dyr i den tid, det vil tage at få lagt det nye stråtag på. Men der vil ikke gå lang tid, førend dyrelivet kommer tilbage. Og her er det, så at du faktisk kan gøre meget for biodiversiteten i din have: Du kan lægge beskyttende elementer ind i det nye stråtag, som vil forhindre, at dyrene beskadiger taget, men som vil invitere dem til at blive hos dig. Og er det ikke det, du vil? Have et dejligt og sikkert hus og en dejlig have, hvor fugle og insekter er velkommen?