Spring til indhold

Energipriserne går op

Priserne på energi er steget gevaldigt i de sidste måneder. Alle taler om, at varmeregningen er eksploderet. Især dem, der varmer deres hus op med naturgas, er hårdt ramt. Vi har allerede hørt en masse om, at Nord Stream 2 er nødvendig, hvis energipriserne i Europa bare skal kunne holdes lidt i skak. Det er ikke en sjov situation for mange husejere at være i. Vi kæmper for at kunne klare det økonomiske pres, det er at skulle betale for opvarmningen af huset. Heldigvis var der nogle husejere, som tænkte sig om sidste sommer. De sørgede for at få tjekket alle husets hulmure. De fleste fik da også lavet en efterisolering af hulmurene og kan nu trøste sig med, at deres varmeregning ikke er så stor endda, fordi deres hus holder bedre på varmen nu.

Isolering og mere til

Det er jo netop det, en hulmursisolering sigter på: At dit hus bliver bedre til at holde på varmen, så du ikke behøver at forbruge for meget energi. En hulmursisolering som vist her er faktisk ikke et særligt stort indgreb i huset. Det er sådan set heller ikke et længerevarende indgreb. Faktisk kan en dygtig isolatør efterisolere et hus på en enkelt dag!

Har du ikke fået tjekket dit hus’ isolering, så synes jeg, at du burde få det gjort. Det kræver ikke andet, end at du ringer til en energiekspert, som vil komme og tjekke huset. Du kan eventuelt ringe til et isoleringsfirma i det område, hvor du bor, og forhøre dig, om de kan anbefale en energiekspert. Ja, det skulle faktisk ikke undre mig, om det har en ekspert ansat i firmaet. Han eller hun kan komme og hjælpe dig til at finde den bedste løsning for dit hus. Måske skal der laves noget ved den eksisterende hulmursisolering. Du skal i hvert fald ikke sidde og fryse i dit hus. Det er usundt. Det er trist. Og i sidste ende er det dyrt, hvis de eksisterende hulmursisoleringer ikke bliver ’frisket op’ med en efterisolering, fordi du skal bruge for meget på at få varmet huset op.

Varmeregningen stiger vildt

Når et hus ikke er tilstrækkeligt godt isoleret, så kan det ikke holde på varmen – og varmeregningen stiger. Det betyder, at termostaterne ikke bliver sat i gang – fordi den varme luft bogstaveligt talt siver ud af huset. Du fyrer og fyrer, får ikke varmen og må gribe godt i tegnebogen for at kunne betale varmeregningen. Det er en dårlig taktik.

Tager du derfor fat i en isolatør nu, så må du måske være forberedt på, at de har travlt. Mange har nemlig forstået, at gode hulmursisoleringer er nødvendige. Ikke kun for pengepungen. Også for indeklimaet – og for miljøet. Ved at forbrænde mindre energi formindsker vi nemlig, også CO2 udslippet. Det ved vi jo godt, at vi skal, hvis vi skal kunne nå nogle af de klimamål, som vi har sat os her i landet.

Investeringen i hulmursisoleringen? Ja, den vil kunne bidrage til to ting: Den første er, at dit hus’ værdi stiger. Den anden er, at din næste varmeregning vil ikke være så stor, som den er nu.