Spring til indhold

Endnu en nat uden søvn

Kender du denne her situation: Du kan ikke falde i søvn. Du ligger og vender og drejer dig i sengen. Du kaster dig fra side til side. Måske har du en partner ved siden af dig som sover trygt og godt. Du vækker din partner. Vil tale. Bare snakke. Ikke noget med store filosofiske samtaler. Bare tale. Din partner vågner. I taler sammen. Du falder lidt til ro. I lægger jer til at sove. Efter to minutters tid kan du høre din partner tunge åndedræt. Han / hun sover. Trygt. Og du ligger stille. Spændt i hele kroppen. Forsøger ikke at vende og dreje dig igen. Men du kan bare ikke falde i søvn.

Intet hjælper

Du forsøger at lukke øjnene og tælle får. Du når til 117. Det virker ikke. Du står op. Klokken er to om natten. Og du ved, at du skal op kl. 6:00 fordi du skal nå toget. Du står ud af sengen. Laver en kop te. Håber, at teen vil berolige dig, så du i det mindste kan få næsten 4 timers søvn. Men tankerne er der stadig. Spændingen i din krop er der også. Du kan mærke, at du slet ikke er parat til at sove. Så du sidder nu ved køkkenbordet – med en kop te i hånden. Som du ikke drikker.

Du vandrer tilbage til sengen. Lægger dig stille ned og trækker dynen over dig. Tænker. Ligger musestille. Og henad 3-tiden falder du i søvn. En urolig søvn. Du drømmer helt vilde drømme. Kl. 6:00 bliver du vækket af din mobiltelefons alarm. Du forstår slet ikke, hvorfor du skal op så tidligt. Og så rammer det dig, at du skal nå toget. Du vælter ud af sengen, får badet og taget tøjet på. Du stormer afsted. Sætter dig ind i kupeen og så falder du i søvn. I en tung søvn. Faktisk så tung, at du var lige ved at ikke at kunne nå at komme ud af toget ved den rigtige station.

Søvnproblemer

Har du et søvnproblem? Nej, det vil jeg ikke mene. Du har været spændt på dagen du skulle møde. Du har været spændt på at skulle møde nye mennesker. Det hører ikke ind under kategorien ”søvnproblemer, der kræver behandling”.

Det er helt naturligt at vi kan få en søvnløs nat, fordi vi er spændte på noget, der skal ske. Det skal du ikke være bange for. Og jeg er sikker på at du falder i søvn lige med det samme, når du kommer hjem i aften. Du lægger hovedet på puden – og vupti, søvnen kommer til dig. Med sødme og med drømme om den gode dag, du har haft.

Sker det ofte i dit liv, at du bliver spændt fordi du får nogle udfordringer som kræver at du skal ud i nye situationer? Sker det ofte i dit liv, at du ligger og vender og drejer dig af den grund? Så skal du passe lidt på, fordi det kan udvikle sig til et permanent søvnproblem. Og din søvn skal du altså have. Ellers kan du ikke blive ved.